onsdag 14 september 2011

En imam i Storkyrkan gör mig illa berörd


SD:s partiledare Jimmie Åkesson under sitt tal i Almedalen.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson under sitt tal i Almedalen.

Foto: Scberörd



Imorgon samlas riksdagens ledamöter till riksmötets öppnande, en tradition med månghundraåriga anor som innehåller flera olika ceremonier. En för mig särskilt viktig händelse under denna dag är gudstjänsten som hålls i Storkyrkan alldeles intill riksdagen och gästas av riksdagens ledamöter och kungafamiljen.

Gudstjänsten i Storkyrkan är viktig av flera skäl. Dels är den en vacker tillställning i den meningen att vi alla ges en stunds andrum och möjlighet att få ta del av det storslagna intryck som denna ståtliga kyrka förmedlar, dels är ceremonin för mig en viktig manifestation för vårt gemensamma kulturarv, de tankar och föreställningar som byggt vårt land.

Kristendomen är en omistlig del av vårt arv och vårt sätt att leva – och det menar jag bestämt gäller även för oss som inte är religiöst troende i egentlig mening. Det är kristendomen och dess värderingar som utgör grunden på vilket vårt samhälle vilar, trots att det tycks vara svårt för många att acceptera.

Därför gör det mig illa berörd att man idag valt att återigen politisera gudstjänsten i samband med riksmötets öppnande genom att upplåta delar av gudstjänsten åt att låta en imam och en rabbin predika inför församlingen. Jag är av den uppfattningen att interreligiös dialog kan vara av godo, så även dialog emellan andra grupper med skilda uppfattningar, men jag tycker inte att gudstjänsten i samband med riksmötets öppnande är ett lämpligt tillfälle för dylikt.

Jag kan inte tolka tilltaget som något annat än att man känner ett behov av att ta vara på varje tillfälle för att manifestera den mångkulturalistiska samhällsordning som sju av riksdagens åtta partier så okritiskt hyllar. Jag representerar det åttonde, vi som kritiserar denna ideologi. För mig är mångkulturalismen en ideologi som splittrar samhället, en politik som kostat vårt land oerhört mycket, både ekonomiskt och socialt.

Vårt samhälle är byggt på gemenskap, en gemenskap som hålls vital och livskraftig bland annat genom våra traditioner och vår respekt för de som vandrat här före oss. Jag tänker, trots mina synpunkter på arrangemanget, närvara på gudstjänsten i Storkyrkan idag. Jag tänker inte låta en politiserad elit bryta ner ytterligare en tradition och göra den till ett mångkulturalistiskt jippo. Jag kommer vara där, precis av samma anledning som jag kommer att fortsätta fira Sveriges nationaldag, midsommarafton, jul och en rad andra högtider, trots politisering, självförakt och splittringspolitik.

JIMMIE ÅKESSON (SD)

partiledare

Inga kommentarer: