torsdag 30 juni 2011

En händelse som ser ut som två!

Det är val förunderligt hur två ledarskribenter, som samma dag skriver om en och samma händelse, lyckas få den att se ut som två?

"Ship to Gaza förväntas anlända endera dagen men de har knappast med sig fred och frihet i lasten. Istället består den av stora doser Israelfientlighet. I ett läge där befolkningen i flera arabländer revolterar mot sina härskare så har man snöat in sig på regionens enda demokrati – Israel.

Idagarna väntas Ship to Gaza nå fram till farvattnen runt Gazaremsan och risken är överhängande att vi kommer att få se en återupprepning av förra årets blodiga konfrontation mellan israeliska säkerhetsstyrkor och militanta extremister. Den så kallade ”frihetsflottiljen” som Ship to Gaza ingår i kommer knappast att bidra till vare sig frihet eller fred för palestinierna i Gaza, snarare tvärtom."
Läs hela artikeln i NWT

"I skuggan av de grekiska demonstrationerna och strejkerna väntar tio fartyg i Ship to Gaza/Frihetsflottan på att få lämna Atens hamnstad Pireus. Två båtar är lastade med biståndsprodukter, på de andra åtta finns 350 aktivister från ett 20-tal länder.

De gör resan för att visa Gazas 1,5 miljoner inträngda invånare att de bryr sig. Den destruktiva blockaden har visserligen lättat en smula sedan Egypten öppnade gränsen vid Rafah, men fortfarande lider folket svårt på den smala landremsan.

Arbetslösheten är 45 procent, åtta av tio invånare är beroende av bistånd och nio av tio företag har slagits ut av kriget och blockaden. Ett exportförbud hindrar Gazaborna från att försörja sig.

Familjer har splittrats och återuppbyggnaden går mycket långsamt. Att Israel nu tillåter införsel av material för återbyggnad av 18 skolor och 1 200 bostäder är ett litet, men otillräckligt steg i rätt riktning."
Och så i VF

Inga kommentarer: