tisdag 12 april 2011

Stjärnkockar, släng er i väggen!

Nu har vi tydligen nått vägs ände när det gäller utvecklingen inom kokkonsten. Hittills har det ju skruvats upp på alla fronter och inget Tv- eller radioprogram med självaktning har kunnat vara utan dessa ständiga "matinslag". Man kan undra hur många kokböcker och receptsamlingar det finns i världen? Att laga mat i rutan har ju blivit en väg till kändisskap, såvida det inte handlar om redan befintliga kändisar som bara måste ha varit med i något av dessa program för att trygga sin status.

Jag har för längesedan slutat att se de här programmen och nu undrar jag om det inte är dags att lägga ner dem. Nu har det nämligen blivit inne att konsumera, inte bara rå föda utan även levande sådan. Det ska visst vara en häftig smakupplevelse enligt dem som annammat detta barbariska sätt att få i sig födan. Man äter bl.a. avskurna, slingrande bläckfiskarmar, larver, testiklar, fårhjärnor och annat som väl numera endast brukar konsumeras av diverse naturfolk som inte kommit så långt i sin utveckling. Förhoppningsvis har man avlivat fåret innan. Är det så här det blir till slut när man inte kan komma längre i framåtskridande?

I tv- fyras morgonprogram spetsade programledaren elegant en levande, slingrande larv på gaffeln och tuggade förnöjt i sig den. Jag kände att jag behövde titta bort en stund. Nu vet jag inte om detta är riktigt etablerat i Sverige men man undrar hur djurskyddet skulle ställa sig till det? En för tillfället inkallad kock fick frågan om han kunde tänka sig att äta levande föda och svarade att det kunde han, när det gällde allt som lever under vattenytan. Han inkluderade då både fiskar, sjöborrar, bläckfisk och naturligtvis ostron. De har man ätit levande i alla tider, vilket jag inte haft en tanke på. Jag har förstås heller aldrig ätit några.


Inga kommentarer: