måndag 5 mars 2012

Nu ska alla kommuner tvingas bereda plats för ensamkommande barn.

I början av nittiotalet jobbade jag som väktare. Jag blev en kväll utkallad för att sitta vakt på ett boende för ensamkommande barn. Detta var på en mindre ort i Värmland där traktens ungdomar tröttnat på invandrarkillarnas framfart och därför börjat samlas och föra väsen utanför boendet. Det var i alla fall den givna anledningen. Det blev dock en lugn natt och jag fick lyssna på olika historier om varför, och hur, invandrarungdomarna kommit hit. Bland alla killar fanns endast en tjej och hon visade glatt vad hennes föräldrar skickat till henne på hennes födelsedag. Ett fint tyg som skulle bli en ny klänning samt en rejäl summa pengar. Hon berättade att hon kommit hit tillsammans med en "nanny" som vänt vid svenska gränsen för att åka tillbaka till sitt arbete efter uträttat ärende. Flickans föräldrar var rika men ville att hon skulle få utbildning i Sverige eftersom det inte fanns bra utbildningar i hemlandet.

Flera av pojkarna lämnade liknande berättelser och ingen sade något om förtryck eller annat elände. På den tiden hade jag inte hört talas om varken ensamkommande barn eller flyktingar så det är först på senare år jag har kommit att tänka på detta arbetspass.


Så här är läget idag:
"Kommunerna måste fördubbla sitt mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Det menar Migrationsverket som skriver upp sin prognos för hur många ensamma barn som väntas söka asyl i Sverige de kommande åren."


"Migrationsverket gör bedömningen att de ensamkommande flyktingbarnen blir fler och fler, eftersom konflikterna i främst Somalia och Afghanistan ser ut att hålla i sig. I år förväntas därför 3 100 ensamma flyktingbarn komma till Sverige. Och för att klara detta behöver antalet asylplatser ute i kommunerna från 800 till 1 600."


"Runt två tredjedelar av dem som anländer får permanent uppehållstillstånd. Det betyder att Migrationsverket dessutom behöver omkring 4 000 nya platser ute i kommunerna, för de ensamma barn och ungdomar som väntas få stanna långsiktigt de närmaste tre åren. Målet är att alla de 50 kommuner som inte tar emot ensamkommande flyktingbarn i dag, ska göra det i framtiden. Å de kommuner som redan har avtal måste skapa fler platser."
"Senaste nytt"

Inga kommentarer: