tisdag 26 juli 2011

"Skulden för terrordåden"

I dessa dagar får vi vara tacksamma för människor som, istället för att späda på hatet, gör sitt bästa för att främja förnuftet. Jag hoppas att många fler inser att vi inte alla bär ansvar för en vettvillings dåd på grund av att han säger sig tycka som vi i vissa frågor. Hans mission är uteslutande hans egen.

Här en ledare i NWT:

"Det finns en tendens hos vissa att lägga skulden för de fruktansvärda terrordåden i Norge betydligt vidare än till gärningsmannen. Men att göra det är att faktiskt göra Anders Behring Breivik mindre ansvarig för sina avskyvärda handlingar.

Vilka bär skulden för terrordåden i Norge? Frågan kan synas befängd. Det var Anders Behring Breivik som hänsynslöst sprängde bomben i centrala Oslo och massakrerade ungdomar på Utøya. Det är han som bär skulden. Han är ansvarig för sina avskyvärda handlingar, och har också erkänt det.

Men det finns de debattörer som i kölvattnet av denna tragedi vill plocka politiska poänger genom att spänna skuldnätet mycket vidare. Trots att Breivik av allt att döma agerade ensam så finns där vår förmåga till kollektivt skuldbeläggande. Det är sant att Breivik har hängt på obskyra platser på nätet med andra extremister, men i slutändan var det ändå han som begick dåden och ingen annan."

Läs hela artikeln

Inga kommentarer: